Насловна / Вести / Производителите на апарати за домаќинство погрешно ги декларираат енергетските класи

Производителите на апарати за домаќинство погрешно ги декларираат енергетските класи

Energija klasificiranje

Некои апарати за домаќинство се поголеми потрошувачи отколку што признаваат производителите на декларациите на производот. Скоро еден од пет фрижидери, машини за садови, и други апарати, „голтаат“ повеќе електрична енергија отколку што се рекламира. Ова се резултатите од тригодишното истражување на европската индустрија на апарати за домаќинство.  На тестот се покажало дека еден фрижидер AEG потрошил 12% повеќе енергија од наведената на декларацијата.

 

energija klasificiranje1

Студијата на „Marketwatch“ открила дека дигиталните радиоапарати трошат повеќе од двојно енергија, машините за садови не работеле добро во еколошкиот циклус на перење, а правосмукалките трошеле дури 54% енергија над декларираната.  Вкупно 18 од 100 производи не биле ускладени со ЕУ прописите за еко-дизајн, објави Energy Saving Trust  од Велика Британија.

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top