Насловна / Вести / Пеметен тепих кој ќе произведува енергија од чекорење

Пеметен тепих кој ќе произведува енергија од чекорење

Теписите повеќе нема да служат само за собирање на прашина. Тие наскоро ќе произведуваат струја, благодарение на изумот на студенти од Нови Сад. Домашниот производ SmartWalk е наменет за да се конвертира механичката енергија на човечкото одење во електрична енергија. Овој изум го развиваат Жељко Поповиќ и неговиот колега Владимир Vincan, кои се студенти на четврта година за електроника при Факултетот за технички науки во Нови Сад, насока микропроцесор електроника.

“Денес е многу жешка темата на зелена енергија, а ние сакаме да се занимаваме со нешто што е актуелно, а не е доволно истражено. Затоа сакавме да направиме уред кој генерира електрична енергија, а не зависи од временските услови, туку само од бројот на минувачи“, објаснува Жељко.

Енергијата произведена од човековото одење на паметен тепих, кој се наоѓа во еден трговски центар или друга јавна установа, ќе служи за напојување на мали електрични уреди, како што се, на пример, системи за безбедност, кои нормално ќе бараат непрекинато напојување.

pametni-tepih-novi-sad

Жељко Поповиќ и Владимир Винсан активно работат на прототипот и планираат да го спроведат идната година. “Нашите потенцијални купувачи на SmartWalk ќе бидат факултети, училишта, трговски центри и слично. Планот е дека на почетокот, технологијата се нуди на домашниот пазар, почнувајќи од градот Нови Сад и од нашиот факултет каде што ќе го инсталираме првиот уред експериментално “, вели Поповиќ.

“Ние планираме да развиеме електроника за броење луѓе во објект, со што ќе се добијат податоци за посетеноста на трговскиот објект. Во случај на пожар, отровни гасови или пареи, службите за итна помош точно ќе знаат колку луѓе има за спасување.

Друга можност се адресибилните LED ленти во SmartWalk плочите, со помош на кои би се насочувале купувачите до саканата продавница или ресторан. Исто така, постои можност да се печати реклама и клиентите во трговскиот центар, со едноставно кликање на нивниот телефон ќе одберат до која продавница сакаат да одат, а стрелките на подот ќе ги насочат на саканата локација.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top