Насловна / Вести / Отворен првиот Саем на современа уметност „Паратисима Скопје“

Отворен првиот Саем на современа уметност „Паратисима Скопје“

paratisima skopje_20

Вчера вечер се отвори првиот Саем на современа уметност „Паратисима Скопје“ во Младинскиот културен центар, кој ќе трае до утре (15 јуни).
На првото издание на „Паратисима Скопје” изложени се дела на повеќе млади уметници и дизајнери од Македонија, Италија, Франција, Грција и Црна Гора. Taкa, во „Денсинг салата“ на МКЦ е поставена централната изложбена поставка, потоа во „Горното фоаје“ изложба на дизајн и накит и изложбата Super Design Mix-Up, додека во Галеријата МКЦ изложба на студентите од ФЛУ во Скопје и од Штип. Целата изложбена поставка е отворена за јавноста до утре до 22 часот. Освен изложбата, во рамките на саемот се случуваат и разни предавања и работилници од областа на дизајнот и уметноста, презентации на техники на изработка на накит, како и проекции на уметнички видеа, кратки филмови, документарни филмови…

paratisima skopje_25 paratisima skopje_24 paratisima skopje_23
Иако избраните автори на овој настан се без претходна селекција, предвидено е утре на затворањето на саемот, во 21.30 часот, да бидат објавени селектираните десетина автори коишто ќе имаат можност да ги прикажат своите дела на „Паратисима“ во Торино во ноември годинава.
Саемот се реализира со финансиска поддршка од Стопанска комора Торино и институционална поддршка од Младинскиот културен центар, Град Торино и Град Скопје. Влезот е бесплатен.
Саемот е во организација на граѓанското здружение за промоција и поддршка на културата Континео 2020 во соработка со партнерската организација YLDA (Young People for Local Development Association) од Торино, Италија.

paratisima skopje_10 paratisima skopje_07 paratisima skopje_03 paratisima skopje_21 paratisima skopje_22 paratisima skopje_15 paratisima skopje_16 paratisima skopje_18 paratisima skopje_17 paratisima skopje_11 paratisima skopje_09 paratisima skopje_08 paratisima skopje_05 paratisima skopje_19 paratisima skopje_12 paratisima skopje_13 paratisima skopje_14 paratisima skopje_01

Еден коментар

  1. Bravo! Ubavo e da se slucuvaat vakvi kulturni nastani pocesto!

Испрати коментар

Scroll To Top