Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Нова зелена населба во Каиро

Нова зелена населба во Каиро

g8-green-roof-plan
Француското архитектонско студио Vincent Callebaut ги претстави своите планови за изградба на повеќенаменски комплекс во Каиро. Овој проект е замислен како симбол на прогресивната архитектура на денешницата, и во себе ќе ги обедини архитектурата и вегетацијата, односно ќе претставува вертикален, зелен, хиперповрзан екосистем.

Главната цел на проектот е подигање на свеста за одржливата архитектура. Комплексот ќе биде сместен под огромен соларен покрив, кој ќе ги покрива зелените градини и тераси. Освен што ќе служи како надополнување на соларните панели и системот за климатизација, овој зелен свод ќе ја редуцира употребата на механичкиот систем за вентилација. Комплексот ќе има 1.000 станови, трговски центар и деловен простор.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top