Насловна / Градежништво / Нов ISO стандард за „јаглероден отпечаток“ на постоечкте згради

Нов ISO стандард за „јаглероден отпечаток“ на постоечкте згради

CO2 Znak za opasnost

Додека на измените на Директивата за енергетски перформанси на зградите  2010/31/EU се уште се  работи, веќе излезе новиот стандард ISO 16745 со кој се дефинира методологијата, пресметката и известувањето за „јаглеродниот отпечаток“ (carbon footprint) на постоечките згради. Индустријата го поздравува овој нов стандард, бидејќи ќе овозможи стандардизација на мерењата, а би можел да послужи и како водич за имплементација на национални стандарди во оваа област. Еден од начините за подобрување на енергетската ефикасност секако е искористувањето на огромниот потенцијал за зголемување на енергетската ефикасност во секторот станбени згради, најголемиот поединечен потрошувач на енергија во Европа (40% од вкупната потрошувачка).

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top