Насловна / Архитектура / „Neils House” на Френк Лојд Рајт на продажба

„Neils House” на Френк Лојд Рајт на продажба

Куќата позната под името „Neils House”, проектирана 1949. година од големиот Френк Лојд Рајт е на продажба. Оваа одлична архитектура може да биде ваша доколку сте спреми да платите 2.75 милиони долари.

1_resize

Сместена на брегот на езерото Cedar во Минеаполис, оваа вила била сопственост на Henry J. Neils и неговата сопруга Frieda.

рит1_resize

Neils бил дистрибутер на камен и архитектонски материјали и куќата е реализирана со негова тесна соработка со Рајт.

6_resize

Како што велел самиот Рајт, оваа куќа може да послужи како добар пример на гостопримлив, убав дом, кој содржи класични елементи од периодот по Втората светска војна. Куќата на еден кат е сместена на имот од половина хектар. Основата е во форма на буквата L, располага со доминантна дневна соба и социјално и просторно раздвојување во „активни“ и „тивки“ области. Пократката страна на L се состои од „активниот“ дел, каде е сместена дневната соба со висина 5.2 метри и поглед на езерото. „Тивкиот“ дел е долгата страна која завршува со настрешница за три автомобили, тука се сместени спалните соби, како и галерија која води кон скриениот главен влез.

4_resize

Куќата е од камен, а за разлика од дрвените прозори кои Рајт ги користел, овие се од алуминумски профили изработени од компанијата на Neils.

3_resize 5_resize 7_resize 2_resize 10_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top