Насловна / Архитектура / Модерна „селска“ канцеларија

Модерна „селска“ канцеларија

Населението во урбаните области расте затоа што преминувањето од рурални во урбани области станува се почесто. Алармантни податоци покажуваат колку села и помали градови се затворени, додека од друга страна големите градови се шират што постојната инфраструктура не може да ја поддржи, а таа не се развива толку брзо за да се постигне тој тренд.

kancelarija

Вистина е дека урбаниот живот има свои предности, но по некое време, се чувствува недостаток на средина што не е толку „брза“ и носталгија за околина што има „емоции“. Како што се развива земјата, така младите брзаат во урбани средини опкружени со стакло, климатизери, бетон и модерни автоматизирани уреди. Сепак, сето ова станува здодевно заради загубата на „човештвото“ или чувството на разделба.

kancelarija1

Овој проект го враќа тоа „чувство на припадност“ и е еколошки одржлив, поточно, ги има карактеристиките што ги имаа селата во минатото. Дизајнерскиот концепт на архитектите Ho Khue (ALPES) е таму за да го предизвика стариот сенс на селото во модерен деловен простор. На локацијата првично се наоѓале стари куќи, бела пампас трева, грмушки од бамбус и растенија кои преживеале во амбиентални услови со малку придонес на луѓето. Новиот амбиент е смирувачки, природен и содржи многу зеленило. Дрвјата од банана, жолтите грмушки и домашните растенија се пресадени на првиот кат.

kancelarija2

Во рамките на зградата има нешто налик на фонтана, како и скали „украсени“ со растенија. Деловната зграда од југозападната страна се карактеризира со фасада изработена од украсен бетон со цел да се спречи греењето и да се овозможи проток на воздух од океанот. На покривот има густо засадена трева и други растенија за да се оладат катовите надолу. На овој кат има канцеларија на менаџерот, сала за состаноци и голема отворена трпезарија со комплетна кујна. Овие отворени простори ги опкружуваат цветните леи за да создадат сенка и да дадат естетска нота. Сигурно е дека деловниот простор со природна вентилација, пријатен амбиент и зеленило се чини дека е пријатна средина за клиентите и работниците.

kancelarija3

Со цел целосно да се создаде амбиент на селски дом, се користеле тули што не изгореле. Подот е изработен од украсни бетонски плочки со светло-сива завршница. Цементни покриви изгледаат како скеле и создаваат „длабочина“ поради нивните тродимензионални конструкции.

Оваа модерна зграда дава чувство на некои минати времиња кога животот бил поедноставен. Можно е да циркулира воздухот така што секогаш да има пријатна температура без да биде ладно. Овој деловен објект ги донесе духот и срцето на руралните области на работното место.’kancelarija4

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top