Насловна / Архитектура / Изложбен простор во облик на капка вода

Изложбен простор во облик на капка вода

Проектот наречен Tianjing Zarsion се наоѓа на страната на кривулестата притока на реката Јонгдинг, на бескрајна ливада без јасна дефиниција за просторот.

kapka

Проектот на оваа необична зграда почнува од кровот. Имено, проектантите се обиделе да воспостават врска со историската средина преку симболичен архитектонски јазик. Нивната идеја била кристално чиста капка вода која тивко ќе се раствори во бескрајна и кривулеста река. Во изгледот, обликот на капката вода е поставен дијагонално, што не само што ја продолжува подвижната линија од градскиот интерфејс до влезот, туку и го прави обликот на капката вода поинтуитивен.

kapka1

Далекосежниот венец и широката примена на застаклување претставуваат пловечки кров без насока што ги следи сенките на дрвјата, што на целата зграда и дава шармантен мир и спокојство. Интересно е што објектот нема јасно дефиниран и означен главен влез, туку е претставен со три изложени дијагонални дрвени столбови напред.

kapka2

Големината на попречниот пресек на дрвените столбови е слична на онаа на околните дрвја, што го олеснува визуелното вклопување во околината, а во исто време дополнително се подобрува чувството на лебдење на покривот. Пред да се влезе во изложбениот простор од предното поле, се влегува во преодниот простор под стреата, кој е спуштен, а оттаму посетителите се движат под светларник кој е во форма на лист.

kapka3

Во планирањето на проекти, најголемиот предизвик е големиот опсег во градежништвото. По неколку рунди структурни тестови, конечната форма е структура во облик на чадор, која се состои од внатрешни, средни и надворешни челични греди и дополнителни 68 радијални греди од црвен бор што ја формираа шемата за дизајнирање на лакот на краците.

kapka4

Внатрешноста има осум дрвени столбови и три дијагонални дрвени столбови на предниот дел, додека остатокот од материјалот е сведен на сиви ќерамиди од алуминиум, магнезиум и манган, бело калено стакло и смрека таван со мала површина.

kapka5

Изложбениот центар се состои од приемен простор долг 11 метри, еден голем изложбен простор, финансиска соба, оставата, чајната кујна, машки и женски тоалет и неколку продажни канцеларии за логистика. Во главниот проект, шуплината на покривната табла и закосените греди, како и шуплината на главниот прстенест зрак се користат за да се сокријат сите цевководи вклучувајќи вода, струја и климатизација.

kapka6

kapka7

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top