Насловна / Вести / Изложба на Горан Менков во галерија FLUX

Изложба на Горан Менков во галерија FLUX

Денес во галеријата за современа уметност FLUX  во Скопје, со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложба на академскиот уметник Горан Менков. diamond invite

Поставката со наслов „Што е потребно да се постане дијамант?“ претставува седма самостојна изложба и со неа авторот се доближува до големите нарации, предизвикувајки го апсурдот, трансендентирајки ги разликите мегу формите суштински еднакви, „дијамантот“ и „графитот“, кои се во основа само две варијации на еден елемент – јаглеродот како „темел на сиот знаен живот“.Diamond 3

Дијамантот е најцврстиот материјал познат на човекот, и според авторите на изложбата, низ целиот овој процес се доаѓа до одговорот на веќе поставеното прашање, којшто е општо познат, но често заборавен – потребно е притисок и трпение за да се постане дијамант.

Изложбата е поддржана од Министерството за култура.

Испрати коментар

Scroll To Top