Насловна / Вести / И граѓаните на Бургас протестираат поради загадувањето

И граѓаните на Бургас протестираат поради загадувањето

Граѓаните на Бургас, четвртиот по големина град во Бугарија, кој воедно е и големо пристаниште на Црното Море, протестираат поради загадувањето на воздухот предизвикано од индустријата. Како главни загдувачи се посочуваат нафтената индустрија и фабриките за мебел. Имено, во Бургас се наоѓа најголемата бугарска рафинерија за нафта, „Нефтохим“, во сопственост на Likoil Bulgaria, бугарската подружница на руската нафтена компанија.  Организаторите на протестот бараат од надлежните локални и национални тела построг надзор на квалитетот на воздухот, и тврдат дека постоечките мерни станици не ги мерат сите штетни честички и гасови во воздухот.

Burgas 2

Burgas refinery

2 Коментари

  1. Бургас е четвърти по големина ,Варна и Пловдив са двойно по-големи от Бургас.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top