Насловна / Вести / Гренланд се топи: Минатата година исчезнале 532 гигатони мраз (ВИДЕО)

Гренланд се топи: Минатата година исчезнале 532 гигатони мраз (ВИДЕО)

Во текот на претходната година, мразот во Гренланд се стопи уште повеќе. Изгледа дека новата ледена плоча на Гренланд е намалена над точката за враќање, топењето е неизбежно без оглед колку се намалува брзото затоплување на климата, сугерираат новите истражувања.

Grenland

Научниците предупредуваат дека топењето на мразот во Гренланд е 15 отсто поинтензивно од претходната година.

Од кога се мери вредноста на топењето на мразот, од 1948 година, ова е најкритична година. Научниците веруваат дека причина за голема загуба на мразната маса во Гренланд е системот на висок притисок на воздухот за време на претходниот лет, кој беше блокиран над ледените површини.

Grenland1

Се претпоставува дека емисијата на јаглерод доведува до екстремно растворање на Гренланд.

Во меѓународниот извештај за изминатата година се вели дека мразот во Гренланд се топи седум пати побрзо отколку во 90-тите години.

Гренланд изгуби 532 гигатони мраз во претходната година.

 

Испрати коментар

Scroll To Top