Насловна / Архитектура / „Google“ го откри дизајнот за своето ново седиште во Калифорнија

„Google“ го откри дизајнот за своето ново седиште во Калифорнија

Gugl novo sediste2

Компанијата „Google“ го претстави дизајнот на својот нов кампус во Калифорнија кој е дело на архитектонските фирми BIG и Heatherwick Studio. Во документот на 67 страници, кој е претставен на советот на градот Mountain View каде објектот треба да се гради, откриени се деталите на овој комплекс.

Gugl novo sediste vo Mauntain

Се работи за структура чиј покрив наликува на шатор, а просториите во комплексот се поделени по павилјони, така што лабораториите, кафетериите и салите ќе се наоѓаат на приземје, а на катовите ќе бидат сместени канцелариите.

Guggl novo sediste vo Mauntain

Ќе бидат вградени фотоволтаични соларни панели и прозорци кои овозможуваат продор на директната, индиректната и дифузната светлина. Остатокот од зградата ќе се гради со минималистичка палета материјали кои главно вклучуваат метал и стакло.

Gugl novo sediste1

Тлоцртот е осмислен така што во аглите на комплексот се создаваат „надворешни соби“ со посебен амбиент – градини и долини. Низ зградата се протегаат зелени патеки. Плановите за изградба на овој комплекс првпат се споменати во 2015 година, но подоцна градските власти се одлучиле поголем дел од планираната површина за градба да ја доделат на сопствениците на LinkedIn. Затоа, „Google“ подоцна се определил за оваа резервна опција во Mountain View.

Gugl novo sediste3

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top