Насловна / Арт и дизајн / Голема лисица се издига над Ротердам

Голема лисица се издига над Ротердам

Како дел од скулптурални есеи, холандскиот уметник Флорентин Хофман направил монументална скулптура на лисица „Bospolder Fox“ во урбаното ткиво на Ротердам.

2_resize

Држејќи пластична кеса во вилиците, 16 метри долгото животно извира над загушента крстосница која ги раздвојува квартовите Bospolder и Tussendijken, област на градот каде во вечерните часови често се гледаат лисици.

1_resize

Со огромното јавно уметничко дело, уметникот сугерира судир помеѓу двете области, градот и природата. Хофман претпоставува дека, бидејќи многу жители на Ротердам доаѓаат од друго место, затоа градот мора да ги отвори своите врати за природата, за новодојденците и за нови перспективи.

4_resize 3_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top