Насловна / Вести / Глобално затоплување: Пораст на температурата од три степени Целзиусови во 2030 година

Глобално затоплување: Пораст на температурата од три степени Целзиусови во 2030 година

Програмата за животна средина на Обединетите нации (УНЕП) проценува дека може да се забележи глобален пораст на температурата од три степени Целзиусови во 2030 година.

Проекциите за производство на нафта и гас до 2040 година во најголемите земји производители се некомпатибилни со целта да се ограничи глобалното покачување на температурата на два степени Целзиусови.

globalno

Студија од експерти од Стокхолм Институт за животна средина (СЕИ), Меѓународен институт за одржлив развој (ИИСД) и Институт за развој на прекуокеани (ОДИ), Центар за меѓународни истражувања за клима и животна средина (ЦИЦЕРО), Климатски аналитик и Програмата за животна средина на Обединетите нации (УНЕП) тврдат дека светот е на пат да произведе 120 отсто повеќе фосилни горива од нивото потребно за ограничување на глобалниот пораст на температурата од 1,5 степени Целзиусови.

Целта за ограничување на порастот на глобалната температура на ниво „многу пониско“ од два степени Целзиусови договорено со Договорот за клима во Париз 2015 година ќе биде невозможно да се постигне. Програмата за животна средина на Обединетите нации (УНЕП) проценува дека можеме да очекуваме глобален пораст на температурата од три степени Целзиусови до 2030 година.

globalno1

Студија на УНЕП, насловена како „Празнина во производството: Девијација помеѓу планираното производство на фосилни горива според земја и светското производство во согласност со глобалните ограничувања на затоплување на 1,5 ° C или 2 ° C“ ги испитува предвидувањата за производство на нафта и гас за 2030 година во седум најголеми производители на фосилни горива (Кина, САД, Русија, Индија, Австралија, Индонезија и Канада). Студијата исто така опфаќа прогнози за производство на нафта и гас во Германија, Норвешка и Велика Британија.

Загрижувачките резултати од студијата откриваат дека овие предвидувања не се компатибилни со целите на Парискиот договор. Поточно, производството на фосилни горива може да биде од 40 до 50 отсто повисоко од потребното ниво за да се достигне лимит на глобален пораст на температурата до два степени Целзиусови. На пример, само предвиденото производство на јаглен во 2030 година во набудуваните земји го надминува нивото компатибилно со целта од два степени Целзиусови за дури 150 отсто.

“За прв пат, овој извештај ни ја покажува вистинската мерка на неусогласеност меѓу целите на Парискиот договор, националните планови за намалување на емисиите и плановите за индустријата за фосилни горива, односно јаглен, нафта и гас“, вели Мајкл Лазарус, виш научник и директор на американскиот огранок на Институтот за животна средина во Стокхолм (СЕИ) и еден од главните автори на студијата.

globalno2

И покрај спроведувањето на климатската политика што овозможи брз развој на обновливите извори на енергија во последните две децении, авторите на студијата велат дека „нивото на производство на фосилни горива никогаш не било толку високо“.

Енергијата на фосилни горива сè уште претставува 80 отсто од глобалната примарна енергија, со придонес од 75 отсто во емисијата на стакленички гасови. Најлошата вест е дека ова високо ниво не опаѓа. Според оваа студија, производството на нафта се очекува да порасне за 43 отсто, а гасот за повеќе од 47 отсто до 2040 година!

Факт е дека активностите за намалување на јаглерод диоксидот во одредени земји се „недоволно застапени“ во борбата против климатските промени. Но, според авторите на студијата, транзицијата на енергија е сè уште можна благодарение на забрзаниот развој на нови технологии за обновлива енергија, особено во областа на ветерот и сончевата енергија. Исто така е важно да се истакне дека развојот на одржлива енергија може да создаде 24 милиони работни места ширум светот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top