Насловна / Вести / 35 милијарди евра за борба против климатските промени: Договорен буџетот на ЕУ за 2020 година

35 милијарди евра за борба против климатските промени: Договорен буџетот на ЕУ за 2020 година

Владите на земјите членки на Европската Унија, Европскиот парламент и Европската комисија постигнаа договор за буџетот за 2020 година.

Овој буџет предвидува поголеми средства за борба против климатските промени, заштита нa европските граници и за воспоставување на европски сателитски систем. Во наредната година, ЕУ се обврзала да финансира проекти вредни 168,7 милијарди евра, од кои 21% се наменети за мерки насочени во борбата со климатските промени. Освен тоа, речиси 25 милијарди евра се одредени за поддршка на истражувањето и иновациите, образование на младите, мали и средни претпријатија и европската сателитска шема.

eubudget1

eubudget2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top