Насловна / Вести / Генетски модифициран бршлен за почист воздух во домот

Генетски модифициран бршлен за почист воздух во домот

Научниците од Универзитетот во Вашингтон тврдат дека генетски модифицираниот бршлен е се што Ви е потребно за почист воздух во домот. Резултатите од нивното истражување кои се објавени во списанието  Environmental Science & Technology  покажале дека генетски модифицираните растенија се во состојба да ги извлечат од воздухот канцерогените органски соединенија како што се бензен и хлороформ.  За да создадат растение кое ќе ги отстранува токсичните честички од воздухот , истражувачите одлучиле да го користат проетеинот  P450 2E1 познат како 2E1 или “зелен црн дроб”.  Овој протеин е присутен во организмот на сите цицачи, поточно во црниот дроб, и ги разложува бензенот и хлороформот така што тие можат да се исфрлат од телото. Исто така, му помага на организмот да го процеситра алкохолот.  Токму оваа реакција, научниците се потрудиле да ја постигнат и надвор од организмите, па со синтетичка верзија на генот кој произведува 2E1  го вметнале во бршленот.
Потоа во период од 11 дена ја следеле состојбата и ги спореувале генетски модифицираниот и обичниот бршлен на кои им додале големи количини на бензен иили хлороформ. Обичниот бршлен не покажал никакви промени во концентрацијата на тие соединенија, додека генетски модифицираниот покажал значително намалени концентрации.
ivy1

ivy2
ivy3
[/mobileonly]

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top