Насловна / Вести / Фотографот кому Тито со задоволство му позирал

Фотографот кому Тито со задоволство му позирал

Покрај првата серија официјални портети на доживотниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, го фотографирал и во секојдневни ситуации, како се одмара на трева, си игра со кучињата или зборува со животните во Зоо паркот на Бриони.

Стеван Крагујевиќ (Сента 1922 – Белград 2002) е еден од најзначајните југословенски и српски фоторепортери. Верен на професијата, оставил опус кој брои стотини илјади фоторепортерски записи од историска вредност.

00_resize

Стеван Крагујевиќ 

Уште како 14 годишно момче почнал да се обучува за фото-занает и оттогаш почнало неговото дружење со фотоапаратот, кое не претсанало цели 66 години. Никогаш не се одвојувал од опремата, а останал верен на фотографијата и кога заминал во пензија, неговото око и натаму регистрирало се.

2_resize

Како репортер акредитиран во Народното собрание, создал богат фонд на фотографии кои претставуваат хроника на политичкиот и културен живот на втората половина на 20. век во Југославија. Во низата антологиски снимки е и првата серија официјални портерти на Јосип Броз Тито од 1949. и 1950. година, а секако и многу фотографии од Тито во неформални моменти.

1_resize

Тито вари кафе на Бриони

Крагујевиќ не бил официјален фотограф на Тито, но по работна задача ги следел неговите активности и така бил во можност да направи снимки од секојдневниот живот на претседателот.

5_resize

Бил одличен портретиста, има негова колекција фотографии од многу политичари кои ја одбележале втората половина на минатиот век, но имал око и за драматични случувања, како што се студентските протести, земјотресот во Скопје или поплавата во Сента, како и за она што се однесувало на животот во градот и улицата.

10_resize

англиската кралица Елизабета и Тито

Неговиот богат опус содржи и фотографии на големи ѕвезди како Орсон Велс, Ален Делон, Жерар Филип, Јул Бринер, Елизабет Теклор, писателот Иво Андриќ и други.

13_resize

Суботица, 1967

14_resize

3_resize

12_resize

Коча Поповиќ и Тито

4_resize

Хо Ши Мин, Тито и Едвард Кардељ

11_resize

Тито и Георги Дез

6_resize

постеа на Крушевац, 1961

000

Крушевац, 1961, Тито, Добрица Ќосиќ

20

Тито и пионерите

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top