Насловна / Вести / Финска ги напушта термоцентралите за јаглен и ги крева даноците за сите загадувачи

Финска ги напушта термоцентралите за јаглен и ги крева даноците за сите загадувачи

Finska-jaglen

Финската влада има намера до 2030 година во целост да запре со производството на електрична енергија во термоцентралите кои работат на јаглен. Исто така, планирано е и зголемување на данокот за емисија на јаглерод диоксид. Денес во Финска само 10% од вкупно произведената електрична енергија се добива од јаглен.

Finska-jaglen-zbogum

За да биде изводливо планираното сценарио, Финска ќе с енасочи на развој на нови нуклеарни централи, додека термоцентралите ќе се користат само во случај на крајна потреба. Се очекува дека новиот, трет реактор во нуклеарната централа Олкилуото, да биде пуштен во погон во 2018 година, додека нуклеарната централа Ханхикиви 1, се планира да биде завршена до 2024 година.

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top