Насловна / Вести / Еверглејдс – најголемото тревно мочуриште во светот

Еверглејдс – најголемото тревно мочуриште во светот

Помеѓу Мексиканскиот Залив и езерото Окичоби, Флорида, на површина од 6.106.61 квадратни километри, е едно од најголемите тропски мочуришта во светот, Еверглејдс.

mocuriste2
Се претпоставува дека денешното подрачје на националниот парк Еверглејдс е населено повеќе од 10 илјади години и е откриена од шпанскиот чувар Хуан Понс де Леон во 1513 година, за време на неговото истражување на Флорида.
Во срцето на Еверглејдс е тревно мочуриште, најголемо од ваков вид во светот.
Во паркот растат густи субтропски шумски чемпреси, а на бројни острови растат дабови, махагони, палми од кокос и посебен вид на бор.

mocuriste5
Во морските заливи, на рабовите на паркот, растат мангрови чии корени овозможуваат засолниште за бројни животински видови.
Кога се спомнува Еверглејдс, тешко е некој да мисли на крокодили и алигатори и да не прави грешка.

mocuriste1

Најголемите животни кои живеат во националниот парк Еверглејдс се алигатори и крокодили, но на копно има и пантери, кафеави мечки, речни видри и елен со бела опашка.
Од рептилите на Еверглејдс сè уште имаат бројни гуштери, како и змии кои се прилагодиле на начинот на живот во водите на мочуриштата.

mocuriste3
Во Еверглејдс живеат и ретки водни видови кои ги има само во оваа област.
Остатокот од мочуриштата го делат морски крави кои можат да пораснат до три метри во висина и да достигнат тежина од скоро половина тон. За жал, опстанокот на овие тешки водни животни е доведен во прашање.
Националниот парк Еверглејдс е специјален камп за фламинго.

mocuriste4

mocuriste

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top