Насловна / Вести / Вештачка фотосинтеза – важен чекор во развојот на енергијата од обновливи извори

Вештачка фотосинтеза – важен чекор во развојот на енергијата од обновливи извори

Американската национална лабораторија „Беркли“ која работи при Департментот за енергетика (Department of Energy – DOE), се приближува кон остварувањето на својата намера со помош на т.н вештачка фотосинтеза од јаглерод диоксидот во атмосферата произведува чиста енергија. Со оваа енергија би с енапојувале и домаќинствата и возилата. Доколку процесот се подигне на повисоко ниво во однос на теоретскиот модел и лабораторискиот прототип, би претставувала значајно средство во борбата со климатските промени. Имајќи ја во предвид неопходноста од намалување на разорното влијание на човештвото врз животната средина, истражувачите одлучиле да го „копираат“ принципот на работа на најелегантните и најефикасните машини во природата – растенијата.

artiffot2

artiffot1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top