Насловна / Вести / ЕУ панично бара алтернативи за рускиот гас

ЕУ панично бара алтернативи за рускиот гас

Еден од приоритетите на планирањето на ЕУ за вонредни ситуации е да се носи со различни сценарија на намалување на испораката на природен гас од Русија. „Газпром“ е најголемиот европски снабдувач со природен гас – од Русија се обезбедува околу 40% од увозот.

russiangas1

russiangas2

Зависноста на ЕУ од рускиот гас во актуелниве геополитички околности се смета како кочница за ЕУ да примени казнени санкции кон Русија. Високите претставници на ЕУ во последните недели се во дипломатска офанзива насочена кон големите производители на Течен Природен Гас (ТПГ). Некои се обратиле до САД, Азербејџан и Катар за дополнителни испораки. Европската комесарка за енергетика Кадри Симсон, рекла дека Азербејџан покажал „јасна подготвеност“ да ја поддржи ЕУ во случај на прекин на нормалната испорака на гас. Се очекува слична поддршка и од САД за капацитетите за ТПГ. Се бара можност потенцијалните извори на снабдување со ТПГ да бидат проширени и со Нигерија. Од Брисел секако порачуваат дека интензивно се работи на начини за „задржување на стабилноста и оптималното функционирање на енерегeтските пазари“.

russiangas3

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top