Насловна / Вести / ЕБОР: Западен Балкан да ги диверсификува енергетските извори

ЕБОР: Западен Балкан да ги диверсификува енергетските извори

LNG terminal
Европската банка за обнова и развој, во својата анализа истакнува дека земјите од Западен Балкан мора да ги диверсификуваат енергетските извори. Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија и Косово можат да имаат улога во подобрувањето на енергетската сигурност не само на тој дел, туку и во остатокот од Европа и тоа со изградба на терминал за течен гас ЛНГ, наведе ЕБРД. Енергетската безбедност е една од областите за кои во ЕУ најмногу се расправа, посебно бидејќи се проценува дека потребите за енергија во идните 10 години ќе се зголемат за над 30 отсто.

Испрати коментар

Scroll To Top