Насловна / Архитектура / Двојна челична спирала за поглед од 25 метри

Двојна челична спирала за поглед од 25 метри

Опкружен со мочуришта, во областа на Ваденското Море на северот на Данска, која е под заштита на УНЕСКО, подигнат е видиковец наречен Marsk, висок 25 метри, што овозможува одличен поглед на националниот парк и Северното Море. Челичната кула има многу специфичен изглед не само поради нејзината двојна спирала, туку и затоа што изгледа како да е само една бесконечна серија скалила.

celik

Реномираната архитектонска фирма BIG, предводена од Бјарке Ингелс, ја има проектирано структурата да има двојна спирална формација слична на онаа што се гледа на ДНК, и сето тоа со 146 чекори на патот до врвот и 131 чекори на спуштање.

“Кулата Marsk се состои од уникатна конструкција, каде што дизајнот се базира на спирална структура инспирирана од природата и синџирот на човечка ДНК. Ова е и скулптура и место за набудување и е обликувано како двојна спирала, така што има само еден пат горе, а друг надолу“, велат од Marsk за Dezeen.

celik1

Преку својата форма, кулата постепено се шири од основата кон врвот, така што ширината во основата е седум метри, а на самиот врв се проширува на 12 метри.

celik2

Структурата е изградена од локалната компанија Шак Трапер, а користени се 300 тони челик кортен, додека за основата се користени 250 тони бетон.

Во централниот дел на конструкцијата е поставен мал лифт со цел да се обезбеди полесен пат до врвот доколку е потребно.

celik3

“Кога ќе ги преминете тие 146 скалила до врвот, ќе се најдете на надморска височина од 25 метри. Ова всушност обезбедува потполно уникатна перспектива во оваа рамнина и поглед на националниот парк Ваденско Море “, заклучуваат од Marsk.

celik4

celik5

celik6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top