Насловна / Архитектура / Заха Хадид ќе го проектира новиот центар на Братислава

Заха Хадид ќе го проектира новиот центар на Братислава

zaha-hadid-bratislava-5.jpgБирото на Заха Хадид ќе го проектира новиот станбено-деловен центар
Culenova City во Словачка. Новиот центар го сочинуваат седум објекти кои
ја опкружуваат напуштената електрична централа која, секако, ќе се
претвори во уметничка галерија.

 

Планот е околу централниот дел на новиот блок да се направат елипсести и овални згради кои ќе ги формираат новите платформи и простори со невообичаен облик – што е многу карактеристично за Заха Хадид.

 

zaha-hadid-bratislava-1.jpg

 

zaha-hadid-bratislava-2.jpg

 

 

 

 

Првата фаза на проектот, која моментално се изведува, е градење на кула висока 115 метри и ресторани. Втората и третата фаза вклучуваат изградба на деловни и станбени кули, како и конверзија на електраната во галерија.

 

zaha-hadid-bratislava-3.jpg

zaha-hadid-bratislava-4.jpg

zaha-hadid-bratislava-5.jpg

Испрати коментар

Scroll To Top