Насловна / Арт и дизајн / Зеленото јаболко на Романија

Зеленото јаболко на Романија

zeleno-jabolko.jpgПавилјонот на Романија на Експо-Шангај 2010
година е навистина уникатен. На површина од
2.000 квадратни метри ќе биде поставено зелено
јаболко. Победничкиот концепт со кој Романија
ќе се престави во Шангај е на SC M&C STRATEGy
DEVELOPMENT SRL. Под мотото “Размена на идеите“,
романскиот павилјон е наречен уште Greenopolis, “The
green mega polis”.

Неговата симболика има универзално
значење, Јаболко, кое преставува здравје, свежина. Тоа е
поделено на два дела. Од главниот дел како да е “исечено“
парче, кое го претставува вториот дел од павилјонот.
Павилјонот внатре е организиран мошне интересно со
повекенаменски простории, кои се распоредени на
пет ката. Од влезот во јаболкото ви се овозможува да ги
посетите сите делови на павилјонот, без да прескокнете
некоја од зоните. На приземјето се организирани
канцелаzeleno-jabolko2.jpgрии за администрацијата и технички простории за
учесниците. , ана првиот кат е всушност Главната сцена
каде ќе се изведуваат различни настапи е на првиот кат, а
на вториот кат се наоѓа ресторан каде ќе може да се проба
традиционална романска кујна и пијалак. Ресторанот има
прекрасен панорамски поглед на соседните павилјони..
На третиот кат е организиран повеќе наменски простор со
конферециски сали .
Вториот дел од павилјонот, “исечениот“ дел од јаболкото”
се наоѓа веднаш до првиот. Како и првиот дел и тука има
организиран простор за активности, околу тревник од кој
ќе може да се гледаат претставите или да се релаксирате.
Внатрешниот дел е организиран низ просотории во кои
ќе може да се запознааете со традицијата, културата и
историјата на романскиот народ.

 
zeleno-jabolko3.jpg

 

Сања Величковска, д.и.а.

Испрати коментар

Scroll To Top