Насловна / Вести / Бразил ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година

Бразил ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година

brazil zeleni drobovi

Како свој придонес кон претстојниот нов договор за климата на ОН, Бразил вети дека ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година. Овие планови на земјата ги објави претседателката на Бразил Русеф во говорот на Општото собрание на ОН во Њујорк, истакнувајќи притоа дека целите се многу поамбициозни од тие на многу поразвиени земји, и дека на Бразил нема да му биде потребна надворешна помош за нивна реализација.

brazil transport na iseceni drva
Русеф ја подврди посветеноста на земјата за ставање крај на нелегалното сечење на шумите во Амазонија, но притоа не спомена ништо во врска со целосното запирање на сечењето на шумите во оваа област, што е барање на многу организации за заштита на животната средина. Водечките научници во Бразил проценуваат дека и понатаму  во рамките на легални процедури, површината исечена шума би била околу 100 милиони хектари, што е еквивалент на површината на Колумбија.

brazil zeleni drobovi1

Бразил ги поседува најголемите недпрени прашуми на светот, познати како бели дробови на планетата.

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top