Насловна / Архитектура / Бетонските структури на Источниот блок

Бетонските структури на Источниот блок

По Втората светска војна, брутализмот го пронашол својот пат ширум Европа со што не само што ја редефинирал модерната архитектура, туку станал и нов стандард за масовна станбена изградба во предградијата на срушените градови. Бестонските структури од овој период и ден денес стојат како сведоштво на минати времиња, но и како сведоци на големи градежни потфати.

1
Издавачката куќа Zupagrafikа од Полска објавила книга наречена „Источен блок“ која преку серија фантастични фотографии ги повикува читателите да ги истражуваат бетонските структури кои и денес ги има во Москва, источниот дел на Берлин, Варшава, Будимпешта, Киев и Санкт Петербург.

2
Книгата чини 19 евра и може да се купи тука.
Фотографии: Alexander Veryovkin и Balázs Csizik за Zupagrafika

3

4

5 6 7 8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top