Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Бегство од енергетскиот проект на столетието?

Бегство од енергетскиот проект на столетието?

u2_pof_06_desertec_2_300dpi
Пред само пет години, проектот Desertec беше славен како енергетски проект на столетието. Идејата на моќните енергетски компании да произведуваат електрична енергија за Европа од сонцето во Африка – онаму каде што потенцијалот е најголем, беше навистина револуционерна. Но денес, сè повеќе компании му вртат грб на овој проект.

Иако потенцијалот од сончевото зрачење е огромен во овој дел од светот, а северноафриканските земји се исклучително заинтересирани за странски инвестиции, се чини дека нивната политичка нестабилност се наметна како еден од клучните фактори. По Арапската пролет инвеститорите и банките се соочија со нови ризици, а се работи за одлуки тешки милијарди евра. Од минатата недела и германскиот гигант E.ON најави дека се откажува од проектот.

Проектот Desertec вреден околу 400 милијарди евра, имаше амбициозна цел до 2050 година да обезбедува сериозни количини енергија за Европа, и со тоа да го ослободи стариот континент од фосилните горива.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top