Насловна / Вести / Барселона- град пријатен за жените

Барселона- град пријатен за жените

Иако градовите треба да се градат според сечиј стандарди, мажите честопати се оние што дизајнираат, планираат и, на крајот на краиштата, градат. Поради различните дневни потреби, мажите и жените имаат различно разбирање за структурата и содржината на урбаното опкружување. Можеме ли тогаш да градиме градови што ќе ги задоволат потребите на секој што живее во него?

Барселона е еден од градовите што се стреми кон рамноправен развој и за двата пола, откако градоначалничката Ада Колау го презеде кормилото. Овој шпански град претрпе различни трансформации, поради што новинарката на БиБиСи Стефани Хегарти разговараше со многу експерти од областа на урбанизмот и архитектурата во Барселона. Нејзината студија ги издвои упатствата што можат да им помогнат на жителите, како и на идните градоначалници да направат градови што се поудобни за животот на жените. Така, беа утврдени шест ставки кои претставуваат начини за подобрување на градовите – од женска перспектива.

barselona

Тоалет: недоволен и мал

Физиологијата на жените е таква што тие имаат почести потреби од тоалет од мажите, а во просек трошат три пати повеќе време во тоалетот од мажите. Проблемот се јавува како резултат на недостаток на јавни тоалети во градовите, а оние кои веќе ги има не можат да се пофалат со добри услови. Честопати станува збор за тесни простори, така што мајките со деца и со колички за бебиња, не можат да користат јавни тоалети.

barselona1

Фер игра

Дефинирање на потребите преку кои секој се чувствува еднаков е многу повеќе од темата безбедност и само испорака на услуги. Поточно, треба да размислиме како секој од нас го користи просторот на различен начин. Просторите што ги користиме честопати се поделени така што потребите на сите нас не се разгледуваат. Затоа „ Equal Saree“ создаде игралиште кое истовремено генерира различни видови активности, давајќи им пристап на сите до просторот.

Начинот на кој таа се движи

Жените и мажите се движат поинаку низ градот. Според статистичките податоци, жените повеќе се движат пеш и повеќе го користат јавниот превоз, па затоа може да биде потребно да се размислува повеќе за потребите на жените при регулирање на јавниот превоз. Може ли шетачот да се качи во автобусот или да се симне од метрото?

Стоп за автомобилите

Суперблок е иницијатива почната во Барселона која има за цел да ја одземе доминацијата на автомобилите над улиците во одредени делови од градот. Деветте градски блока на Барселона најверојатно ќе бидат затворени за сообраќај или ќе има ограничен пристап за автомобили. На улиците ќе доминираат пешаци и велосипедисти, а би се зголемиле парковите и зелените површини, што, со оглед на претходната ставка, би било значајно за жените.

barselona3

Клупи, те молам!

Иницијативата „Суперблок“ всушност почна со истражување за тоа што жените сакаат и што на нив им треба во еден град. Меѓу другото, жените ја истакнаа потребата за клупи за седење, потенцирајќи дека седењето е од суштинско значење за урбаната мобилност, а не само за социјални интеракции.

Кажи НЕ на насилство и понижување

Барселона е исто така позната како главен град на забава што автоматски создава повеќе опасности за жените. Имајќи го ова предвид, Барселона постојано организира штандови против машко насилство за да им обезбеди на жените соодветни совети и консултации. Градското собрание исто така неодамна објави нова апликација за мобилна телефонија која им овозможува на секој да ја пријави сексуалната агресија анонимно, создавајќи мапа што ќе помогне да се запре проблемот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top