Насловна / Вести / 350-годишен бел бор е Европско дрво за 2020 година

350-годишен бел бор е Европско дрво за 2020 година

Чешкиот „Чувар на поплавеното село“ – 350-годишен бел бор (Pinus Sylvestris), победи на годинашните избори за „Европско дрво“ со 47.226 гласови. Овој бор од Чудобин расте на карпести брегови низводно од браната наречена Вир. Името на бор е поврзано со поплавеното село Чудобин, кое повеќе не постои поради изградбата на браната. Не само што овој бор е важен како патоказ, туку е и впечатлив доказ за неговата голема еластичност кон климатските промени и влијанието на човекот врз животната средина.

drvo
Натпреварот „Европско дрво на годината“ за прв пат е одржано во 2011 година, а со цел да се потенцира важноста на старите дрвја во природното и културното наследство кои заслужуваат наша грижа. Конкурсот е инспириран од популарниот фестивал „Дрво на годината“, кој со години се организираше во Чешка.
За разлика од другите натпревари, Европското дрво на годината не се фокусира на убавината, големината или возраста на дрвото, туку на приказната за самите дрвја и нивното минато и нивната поврзаност со луѓето. Се браат дрвја кои се дел од пошироката заедница и дрвјата што се вкоренети во животот и работата на луѓето.
Целта на натпреварот е да се промовира биодиверзитетот и природните ресурси низ Европската унија. Сепак, конкуренцијата има за цел да промовира индивидуални дрвја и нивните приказни како природни споменици на ист начин како што УНЕСКО го промовира Светското наследство.

drvo1
Натпреварот е во организација на Конзорциумот ЕПА (Асоцијација за партнерство со животна средина), кој се состои од шест фондации од Бугарија, Чешка, Унгарија, Полска, Романија и Словачка, со поддршка на Европската организација на сопственици на земјиште (ЕЛО) и соработка со Европската унија.
Бројот на учесници на овој натпревар се зголемува од година во година, а во 2017 година се приклучи и Хрватска кога беше прифатена кандидатурата на Јавната установа за управување со заштитените подрачја на округот Дубровник-Неретва како координатор за национална конкуренција.

drvo2

Меѓу шеснаесет кандидати на годинашниот Европски натпревар за избор на дрво во 2020 година, Хрватска ја претставуваше Гинко од Дарувар (Ginkgo biloba L.), победник на националното натпреварување за дрво во 2019 година. Тоа е најстариот вид дрвја на Земјата, стар повеќе од 200 милиони години, а гинко-дрвото во Дарувар е најголем и најстар во Хрватска и исто така втор најстар во Европа.

Јавното гласање преку веб-страницата „Европско дрво на годината“ започна на 1 февруари и секој можеше да гласа за двете дрвја до 29 февруари 2020 година. Во периодот од 23 до 29 февруари, резултатите од гласањето станаа тајни, а победникот се објави на 17 март 2020 година на церемонијата во Брисел кога се славеше десетгодишнината од натпреварот.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top