Насловна / Вести / Вертикална оаза во Саудиска Арабија

Вертикална оаза во Саудиска Арабија

Студиото ФААБ од Варшава има дизајнирано урбанистички проект за мешана употреба што ја подобрува животната средина, а истовремено вклучувајќи ги и жителите во тој процес.

oaza

Станува збор за прототип на архитектонска интервенција која има за цел да обезбеди алатки за луѓето да ја контролираат и управуваат со промените на климата. Ова студио е вклучено во бројни проекти во Полска и во целиот свет.
Тоа е зграда која се вклопува во нов вид урбаност, каде технологијата и биотехнологијата им помагаат на луѓето „да го создадат живеалиштето што им е потребно и во кое сакаат да живеат.“ Овој објект е дизајниран како структура која има многу функции, вклучувајќи малопродажба, канцелариски простор, хотел и станбени единици.

oaza1
Се карактеризира со еко-дизајн и ќе има елементи на одржлив развој. Енергијата ќе се добие од сонцето, вкупната потрошувачка на енергија на зградата ќе се намали и нејзината фасада ќе создаде сенка каде што е потребно. „Вертикална зелена оаза“ е прототип конструкција која има за цел да се прилагоди на контекстот и да постигне еко-цели. Со поставување на нови стандарди за одржлив дизајн, главната цел на проектот е да ја смени околината во близина на зградата и да ги вклучи жителите на зградата во овој „процес“.

oaza2
Гледајќи го надворешното обложување, заклучено е дека секоја компонента е суштински дел од целокупниот систем. Всушност, белите непроѕирни делови на фасадата или активните панели на BIPV и застаклување се одговорни за производство на електрична енергија од сонцето. Повеќенаменските VOS WCC модуларни панели во вертикалните градини се одговорни за промена на околината во близина на зградата. Со поддршка на избрани растенија и микроорганизми, воздухот се прочистува и се намалува загадувањето. Зелениот слој промовира биодиверзитет и помага во зачувување на загрозени видови, а исто така е специјално дизајниран да ги издржи бараните временски услови. Ова значи дека ја намалува побарувачката на зградата за ладење на просторот до 66 отсто (во регионот на Арапскиот Залив) и за 30 отсто (во Шведска).
Во рамките на проектот, развиена е мобилна апликација за откривање на статусот на системот за секоја постројка во матрицата, со можности за само-подобрување.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top