Насловна / Вести / 10 факти за највисокиот споменик во светот

10 факти за највисокиот споменик во светот

Споменикот на единството во Индија, со своите 182 метри, е најновата статуа во светот. Но, ова не е единствениот интересен факт за ова ремек-дело во изградбата.

Бронзената статуа, формирана во индиската држава Гуџарат, го претставува Сардар Валхабхај Пател, индиски политичар и борец за слобода, кој беше еден од најистакнатите лидери на патот кон независноста на Индија. Изградбата на споменикот беше прилично компактна и скапа, но работите конечно беа завршени, а Споменикот на единството ја виде светлината на денот.

Statue-of-unity-01

Оваа прекрасна статуа беше изведена од страна на Michael Graves & Associates во соработка со Turner Construction i Meinhardt Group, а целиот процес на дизајнирање и изведување на дела траеше четири години, пишува Architizer.

Дизајнот и изградбата на оваа колосална структура воопшто не беше едноставна работа, и токму за тоа говорат десетте факти за Споменикот на единството.

Statue-of-unity-02-782x521

1. Висината на споменикот е речиси четири пати поголема од висината на познатата Статуа на слободата во Њујорк, ако ги исклучиме височините на штандот.

2. Изградбата на оваа структура чини 377 милиони евра.

3. Големината на овој проект може да се види и во висината на статуата, но и во количеството потрошено материјал. За да се изгради статуата, потребни биле 70.792 квадратни метри бетон, 5.700 тони челична конструкција и 18.500 тони засилување.

4. Фасадата на споменикот се состои од околу 12.000 бронзени плочи, чија вкупна маса е околу 1.700 тони.

5. Споменикот на единството е поставен на околу 200 километри од Ахмедабад, главниот град на индиската провинција Гуџарат, со цел да патуваат околу 2,5 милиони луѓе годишно на аџилак.

6. Со својата висина, Споменикот единство ја надминува статуата на Буда во кинеската провинција Хенан, која има само 128 метри во својата втора најголема големина.

Statue-of-unity-04-782x282

7. Посетителите ќе можат да се качат на гледиштето поставено во површината на градите на статуата, на височина од 152 метри.

8. Со цел статуата да може да се наоѓа на оваа локација и со цел да се обезбеди соодветен пристап до сообраќајот, Владата на Гуџарат пресели 185 семејства и им обезбеди 475 хектари земјиште на други локации.

9. Повеќе од 2.000 индиски работници работеле во овој проект, во соработка со уште неколку стотина работници од Кина.

10. Како и секој друг голем проект, така и овој го подели мислењето на јавноста. Сепак, оние што се спротивставија на конструкцијата беа поделени во две групи. Некои го критикуваа трошењето на значителен дел средства од државниот буџет за изградба на статуа, додека други протестираа против поместувањето на многу семејства со цел да се направи патот до статуата.

Statue-of-unity-05-782x611

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top