Насловна / Архитектура / Жени кои ја имаат променето мексиканската архитектонска сцена

Жени кои ја имаат променето мексиканската архитектонска сцена

Мексикански архитектки, вклучувајќи ги Frida Escobedo, Fernanda Canales и Tatiana Bilbao, неодамна зборуваа за нивните најголеми успеси и предизвици во својата кариера.

Во последниве години, овие три жени го привлекоа вниманието на меѓународната архитектонска сцена, што е многу важно со оглед на тоа дека сите тие доаѓаат од многу конзервативна средина. Поточно, во Мексико, жените добија право да гласаат само во 1953 година, што значи дека концептот на родова еднаквост во оваа земја е релативно нов.

ventura-house-tatiana-bilbao-rory-gardiner

Fernanda Canales вели дека во Мексико, до пред неколку години било многу невообичаено за една жена да води архитектонско студио, и тоа целосно самостојно, без помош од мажот како „човек со кредибилитет“. Сепак, оваа јужноамериканска држава има долга традиција на силни, креативни жени, така што кога работите требаше да се прекршат во нивна полза. Канали смета дека, во оваа смисла, во голема мера помогнало влијанието на експертите од странски земји, каде што работите се подемократски.

Fernanda Canales минатата година доби шанса да излезе со дизајн на павилјонот Тамајо во рамкии на мексиканската Недела на дизајн, задача што обично им се дава на врвни дизајнери во земјата.

casa-bruma-claudia-rodriguez-foto-rafael-gamo-782x782

Tatiana Bilbao е уште еден архитект кој неодамна направи значаен успех и во нејзиното родно Мексико и на меѓународната сцена, благодарение на нејзиниот општествено ангажиран пристап кон архитектурата.

Таа, од друга страна, смета дека жената отворила многу врати за својата кариера, која инаку не можела да се доближи. Всушност, таа признава дека во бројни изложби и проекти во кои е вклучена била на „право место во право време“, како искусен архитект, но сепак како член на малцинство. Сепак, нејзиното присуство на сцената успеало да привлече други жени да ја пробаат архитектурата, и сите заедно со Татјана станаа видливи на сцената.

tatiana-bilbao-kuca-u-meksiku-foto-rory-gardiner-0000-782x782

Присуството на жени на архитектонската сцена во Мексико, исто така, имаше позитивно влијание врз севкупниот развој на архитектонската практика во оваа земја. Според Gabriella Carrillo, уште еден успешен архитект, сè поголем број жени и девојки отвораат свои бироа, па целата сцена почна да биде поздрава и да се развива.

Мексиканските архитекти се многу поотворени и подготвени да им помогнат на своите колеги денес, па дури и доброволно да учествуваат во проекти од национално значење, што претходно не беше случај. Тука спаѓаат дела на јавни површини, подигање на засолништа за луѓе кои останале без покрив над главата по природни непогоди и слично. Интересно е што самите архитекти споменати во нивните проекти почнаа да инсистираат на употреба на локални материјали и суровини.

criminal-courts-carrilo-782x782

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top