Насловна / Архитектура / Зграда во која квалитетот е поважен од квадратните метри

Зграда во која квалитетот е поважен од квадратните метри

UNStudio го имаат дизајнирано Bauwerk станбениот комплекс Van B во Минхен со површина од 15.945 квадратни метри. Според презентираните претстави, концептот се состои од прилагодливи партиции и вградени системи за мебел, кои заедно овозможуваат промена на конфигурацијата на единицата за домување. Како што истакнуваат авторите на проектот, тие биле водени од мотото „Мерачи на квалитет отколку квадратни метри“.

zgrada

Новиот концепт за домување што се прилагодува на демографските промени и бројните реорганизации во животот на едно семејство со текот на времето, е водечка идеја за дизајнирање на оваа привлечна зграда.

zgrada1

Во креативниот кварт на Минхен, тие ќе изградат нова станбена зграда Van B, што е „прототип на модерно градско домување“ со високо флексибилни станови, надворешни простори и заеднички комунални простории, како и впечатлива надворешност, изјавија архитектите за ArchDaily.

zgrada2

Основачот и главен архитект на UNStudio, Бен ван Беркел, изјави дека до сега, индивидуалните простори во нашите домови мораа да станат мултифункционални, служејќи истовремено како канцеларии, спортски сали, дневни соби или спални. Според него, во иднина мора да се фокусираме на целта за развој на нови животни концепти кои ги исполнуваат променливите барања на нашите домови.

zgrada3

“Она што навистина го прави Van B посебен и уникатен е тоа што нуди комплетно нова форма на„ паметно “живеење. „Нашиот „паметен“ не се однесува на вообичаеното чувство за технолошка интеграција, туку наместо тоа, вклучуваме реинтерпретација на идеи од дигиталниот свет со цел да го подобриме аналогниот, физички простор во кој живееме“, рече Бен ван Беркел.

zgrada4

Стратегијата е всушност да се создадат што повеќе различни начини за реконфигурација на станот, преку индивидуализирачки системи засновани на партиции и мебел што им овозможува на сопствениците на апартмани да живеат во стан од 40 квадратни метри како да имаат навистина 60 квадратни метри простор.

zgrada5

“Флексибилноста лежи во фактот дека секој елемент може да работи во различни конфигурации и дека закупецот може да избере единствена конфигурација на додатоци заснована на каталог од девет елементи“, објаснуваат архитектите од UNStudio.

zgrada6

На овој начин, на сопствениците на станови им е овозможено да ја менуваат функцијата на избраниот простор многу брзо и лесно, на дневна основа. Елементите се дизајнирани во специфична мрежа, така што се компатибилни едни со други, што им овозможува да функционираат заедно во истиот простор.

zgrada7

“Слични идеи веќе беа видени во архитектурата во минатото, но Ван Б ги надминува традиционалните идеи за флексибилност што ги знаеме во архитектурата. Тој е поинтелигентен, прилагодлив и полесен за употреба, а во исто време обезбедува високо ниво на удобност“, рече Бен ван Беркел.

zgrada8

Исто така, големите прозорски области и балкони ги покануваат станарите да ги прошират своите надворешни простори за живеење и да создадат посилна визуелна врска со околните улици, дрвја, како и да создадат поблиска врска со заедницата.

Останува впечатокот дека архитектите најмногу се занимавале со внатрешната организација на просторот. Сепак, тоа не значи дека зградата изгледа лошо. Напротив, фасадата е спектакуларна!

zgrada9

Испрати коментар

Scroll To Top