Насловна / Арт и дизајн / „Никогаш немој само да седиш“

„Никогаш немој само да седиш“

Тековниот здравствен извештај на голема германска компанија за здравствено осигурување дава оптимистичка слика кога станува збор за здравјето на работното место – барем што се однесува до проблемите со грбот – стапката на отсуство од работа како резултат на проблеми со грбот продолжува да паѓаат во последните пет години . Како и да е, ова прашање сè уште претставува втор најголем процент на изгубени работни денови.

Познати се најчестите причини за повреди на грбот: еднострано напрегање поради работа со седење во комбинација со премало движење. Згора на тоа – како можеме да избегнеме тоа да го споменуваме кога разговараме за здравјето во моментов – тековната пандемија на Корона, која сè уште се обидуваме да ја управуваме, само ја влошува ситуацијата. Со толку многу работење во домашни канцеларии, повеќе од кога и да било порано – и активностите кои се исто така поограничени од вообичаеното – како последица, нашиот грб природно страдаат.

4

Баварскиот производител на парчиња мебел за седење „Aeris“ го искористи повлекувањето на луѓето во домашни канцеларии како можност за подетално разгледување на потребите и здравствените ефекти од работењето од дома. Во есента 2020 година, 2.000 работници од Германија, Австрија и Швајцарија учествуваа во студијата спроведена од компанијата. Повеќе од половина од нив работат со скратено работно време или со полно работно време од домашна канцеларија. 28 проценти го прават тоа за прв пат, 11 проценти веќе работеле со полно работно време дома пред Короната, а 14 проценти барем повремено.

5

Една четвртина од анкетираните кои работеле од дома изјавиле дека страдаат од болки во грбот. Секоја петта особа пријавила болка во мускулите, на пример во пределот на вратот и рамењата. Главоболки, зголемување на телесната тежина, истоштеност и стрес, исто така, беа споменати како поплаки од една петтина од групата. Скоро секој трети изјавил дека во меѓувреме прави гимнастички вежби за да си помогне да остане во форма и да ги одржи мускулите активни, но што може да направи мебелот за да се зајакне телото за време на работата?

2

Првиот и сеуште најпознат производ на компанијата Aeris е Aeris Swopper. Поминаа речиси 25 години откако Josef Glöckl, основач на Aeris го разви активното седиште како решение за сопствената болка во грбот. Како начин на олеснување, неговата сопруга, остеопат, предложила да се стави топка под него. Можеби на почетокот бил малку скептичен, но со ова се роди идејата за неговиот Aeris Swopper.

1

Пораката на производителот „Никогаш немој само да седиш“, совршено го опишува принципот на Aeris Swopper. Наместо пасивно седење, столицата овозможува тродимензионално движење – со странична флексибилност за вежбање на мускули, навалување напред и точка на вртење близу до подот за да се спречи неправилно држење на телото и еднострано оптеретување, како и вертикална вибрација која активно ги олеснува интервертебралните дискови.

3

За разлика од седиштата или вообичаените, пасивните канцелариски столици, телесната тежина и интензитетот на движењата можат слободно да се прилагодат. Во зависност од физичката состојба, може да се избере од четири различни нивоа на јачина на пружина: лесна, ниска, стандардна или висока.

„Модернизиравме многу ситни детали на Aeris Swopper“, вели Dietlind Walger-Hutter, раководител на секторот развој на производи. „Непогрешливите карактеристики, како што се впечатливиот облик и уникатната подвижност, природно се задржани“.

7

Контролата на динамичното движење и држење на Aeris Swopper, исто така, евидентно ја зголемува способноста за концентрација, како што потврдуваат студиите на Универзитетот во Мајнц и FH Linz. Универзитетот Кардиф објаснува дека Aeris Swopper „доведува до одлично држење на на телото во седечка положба и ја намалува можноста за лошо позиционирање на лумбалниот ‘рбет“.

Накратко: грбот и умот треба да се разгледуваат заедно. Станува збор за држење на телото, но уште повеќе за непрекинато движење. Aeris Swopper ја поддржува нашата природна потреба за движење – без разлика дали е тоа дома, во канцеларија, во работни простории или во средини за учење.

6

Испрати коментар

Scroll To Top