Насловна / Архитектура / Зелено училиште со велосипедска патека на кровот

Зелено училиште со велосипедска патека на кровот

Победничко решение на конкурсот на архитектонската фирма NUDES е објектот со симболичкото име Forest, што е производ на синтеза на природа и образовна институција, а заснована е врз пет главни принципи: да расте, да научи, повторно да се користи, да се засади и да се игра. Проектот е за во индискиот град Пуна и повикува на повраток на природата.

Целта на проектот е зградата, која всушност е жива зелена зграда, да ја внесе во срцето на густо населената урбана средина која доживеа брз развој во текот на изминатата деценија. Овој објект ќе ја скроти оваа урбана средина.

skolo1

Објектот е дизајниран како два зелени цилиндрични волумени, поврзани на покривот со велосипедска патека во форма на симболот на бесконечноста, што му дава континуиран проток и нема јасно дефиниран почеток и крај на патеката. Може да се користи и за не-програмски активности како што се работилници, студентски изложби и пазари, како и други форми на рекреација.

skolo

Атриумите лоцирани во двете цилиндрични единици овозможуваат доволен проток на светлина, како и природна вентилација, а овие простори се користат на ниво на земја како вообичаени области за дружење.

Веројатно најинтересниот сегмент на проектот е необичната разиграна фасада. Целата низа елементи на конзола носи бујна вегетација, а фасадата на зградата е навистина живописна. На овој начин, треба да се обезбеди почист воздух за студентите, како и да се придонесе за поздрава животна средина.

skolo5

Училиштето од 11.613 метри квадратни е организирано на шест нивоа и во оваа институција настава ќе посетуваат деца до 12 години.

skolo2

skolo3

skolo4

skolo6

skolo7

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top