Насловна / Архитектура / Зелена рампа за безбедно преминување на ученици

Зелена рампа за безбедно преминување на ученици

Архитектите од бирото Zhутао имаат дизајнирано пешачки мост над автопат што може да се искачи преку зелена рампа со скалила и цик -цак патека за велосипедисти и лица со посебни потреби. Мостот е за учениците од кинескиот град Гуангдонг кои ќе одат во основното училиште Чанг, кое се наоѓа во близина на автопатот Лианху.

rampa

Првото прашање за кое архитектите се двоумеле е како да ги направат приодите до мостот. Решението е такво што се прави насип на северната страна, кој се крева до потребната височина, каде што е поставена пешачка патека која води до влезот во училиштето.

rampa1

Со други зборови, архитектите го „излупиле“ постоечкиот уличен зелен појас и го поврзале со мостот, создавајќи еден вид парк. До скалите, има цик -цак рампа, како и игралишта за трчање и играње на децата.

rampa2

На врвот на рампата, на западната страна од патеката, има три мали балкони со поглед на каналот. Пешачката патека е целосно затворена и е осветлена само преку прозорец на врвот на портокаловиот тунел.

Јужниот крај на пешачкиот мост завршува со серпентина што се вее околу дрвјата.

rampa3

Првобитната идеја била да се покрие пешачката патека со керамички плочки, но тој материјал бил напуштен бидејќи постоел страв дека тие може да се извадат во одреден момент и да ги повредат најмалите.

rampa4

Затоа, идејата била отфрлена, и наместо тоа направена е подструктура на која беа прикачени алуминиумски панели во препознатлива портокалова боја.

rampa5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top