Насловна / Архитектура / Втора серија фотографии „Бетонско Скопје 2“

Втора серија фотографии „Бетонско Скопје 2“

Втората серија фотографии на Филип Конески и Борис Јурмовски од сетот разгледници „Бетонско Скопје 2“ можете од оваа недела да ги набавите во МКЦ / АПОТЕКА.

„Бетонско Скопје“ цели да го документира постземјотресното градителско наследство на Скопје и од него да создаде достоен сувенир, кој покрај визуелната перцепција ќе понуди податоци за авторот на делото, година кога е создадено и неговата локација во просторот.

Објекти кои се влезени во селекцијата за втората серија:

католичка

Евангелско методистичка црква / Јанко Константинов 1973-78

карев

Гимназија „Никола Карев“ / Јанко Константинов 1968-70

бајо

Католичка катедрала „Пресвето Срце Исусово““ / Благоја Мицевски, Славко Ѓуриќ 1975-82

орце

Гимназија „Орце Николов““ / Никола Богачев, Александар Смилевски 1969-71

школка

Летна сцена „Школка““ / Кирил Муратовски 1965-66

соборен

Соборен храм „ Св. Климент Охридски“ / Славко Брезовски 1972-90

карпош4

Станбени кули „Карпош 4 ““ / Александар Смилевски 1979

гтц

Градски трговски центар / Живко Поповски, Живко Гелевски, Лидија Маркова, Тихомир Арсовски, Панта Христовски, Димитар Димитров, Радомир Лаловиќ, Благоја Колев 1969-73

театар

Театар на народностите / Љубица Маленкова, Вера Ќосева

стадион

Градски стадион- Јужна Трибина / Драган Крстев, Тодорка Мавкова 1977

природно

Природнонаучен музеј на Македонија / Трајко Димитров 1968

мсу

Музеј на современа уметност / Клушевски, Мокшијски, Вјежбицки 1965-70

Извор: marh.mk

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top