Насловна / Вести / Во Исланд е отворена најголемата фабрика за складирање јаглерод

Во Исланд е отворена најголемата фабрика за складирање јаглерод

Climeworks, швајцарска компанија, во Исланд ја отвори најголемата фабрика во светот за складирање и зафаќање на јаглерод во воздухот. Користејќи ја технологијата на исландската партнерска компанија Карбфик, фабриката наречена Орка го вшмукува јаглерод диоксидот директно од воздухот и го закопува во карпите длабоко под земја.

Орка има способност да отстрани четири илјади тони СО2 годишно од атмосферата на овој начин.

Според пресметката на стакленичките гасови на Американската агенција за заштита на животната средина, таа бројка е приближно еквивалентна на емисијата на 870 возила или 9.281 барели користена нафта.

Orka

Фабриката Орка е целосно напојувана од обновлива енергија и се наоѓа во Хелишеида, Исланд, веднаш до геотермалната електрана на исландскиот снабдувач на енергија ON Power.

Climeworks се смета за прв и најголем директен погон за складирање и заробување на јаглерод, погоден за климата, тврдејќи дека атмосферските фаќања во индустриски размери се реалност.

Ко-извршниот директор и ко-основач на Climeworks, Јан Вурцбахер, истакна дека Орка, како пресвртница во секторот за директно зафаќање на јаглерод во воздухот, обезбеди скалабилен, прилагодлив и повторлив план за идниот развој на Climeworks.

Како резултат на ова достигнување, тие се подготвени брзо да го зголемат својот капацитет во наредните години. И покрај фактот дека има уште долг пат пред глобалната нето емисија да биде еднаква на нула, се верува дека Climeworks постигна значителен напредок со Орка.

Изградбата на Climeworks траеше 15 месеци, благодарение на модуларната архитектура со единици кои може да се сложуваат. Фабриката Орка се состои од осум од овие единици.

Според компанијата, оваа технологија има мал физички отпечаток, го намалува времето на изградба и може да се направи секаде каде што има доволно обновлива енергија.

Исто така, користи половина од количеството челик што претходно го користела Climeworks.

Во 2017 година, компанијата отвори прототип фабрика во Швајцарија која пакуваше јаглерод собран за комерцијална употреба во ѓубрива, безалкохолни пијалоци и синтетички горива.

Фабриката Орка апсорбира многу повеќе јаглерод диоксид и го трансформира за складирање наместо да го користи, благодарение на природниот процес на минерализација.

Јаглерод диоксидот се меша со вода и се пумпа далеку под земја, каде што е заробен во каменот. Ова ефикасно го отстранува од атмосферата засекогаш.

Orka1

До втората половина на оваа деценија, Climeworks планира да постигне капацитет за отстранување на мегатон јаглерод преку своите глобални операции.

Критичарите за складирање на јаглерод тврдат дека тоа е губење пари што го одвлекува вниманието од основните решенија за политика потребни за борба против климатските промени.

Меѓутоа, според истражувањето на Меѓувладиниот панел на Обединетите нации за климатски промени, употребата на технологија за отстранување на јаглерод може да и помогне на планетата да остане под 1,5 степени на глобално затоплување.

Кристоф Бојтлер, шеф за климатска политика во Climeworks, рече дека извлекувањето на јаглерод од небото, а не од земјата, може да биде цикличен ресурс што може да се искористи за напојување авиони и производство на цемент.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top