Насловна / Вести / Во Австралија со мрежи ги штитат океаните од пластичен отпад

Во Австралија со мрежи ги штитат океаните од пластичен отпад

Загадувањето на морето и океанот со пластика е огромен проблем за кој општеството, еколозите, но ниту надлежните институции сè уште не можат да најдат одговори или ефикасно решение.

Властите во австралискиот град Квинана, недалеку од Перт, инсталирале филтри на одливот на водотеци во форма на мрежи што задржуваат пластика и друг голем отпад што инаку би завршиле во океанот. Тие се лесни за инсталирање и многу ефикасни!

avstralija

Идејата е родена од сопствената канализациска служба во градот, која направи тест-проект со инсталирање на филтри на неколку пупки од кои знаеја дека се големи загадувачи. Тие беа зачудени од првите резултати. За само една недела, тие собрале дури 800 килограми отпад во мрежите!

Додека трошоците за изградба и поставување на овие мрежи се прилично високи – секоја од околу 10 илјади американски долари, целиот систем е ефикасен на долг рок, бидејќи ќе заштеди значителни суми пари што инаку би биле потрошени за чистење на океанот. Затоа, било решено да се постават овие мрежи за собирање ѓубре низ градот со цел минимизирање на загадувањето на животната средина.

avstralija1

Кога се полнат, мрежите можат лесно да се испразнат во специјални камиони. Потоа, тие се одведени во центар за сортирање, каде што се поделени на отпад што може да се рециклира и оној што правилно се отстранува.

Ова е одлична идеја која е феноменално извршена и докажува дека малите промени може да имаат огромни влијанија врз нашето опкружување. Како што расте светската популација и, следствено, количината на ѓубре расте, таквите локално дизајнирани решенија што можат да се применат на глобално ниво се она што навистина ни треба во ова време. Се разбира, таквото решение има свои ограничувања и не може да се спроведува на секој чекор, но важно е затоа што дава идеја за размислување како да се реши проблемот со пластика во нашите реки, мориња и водотеци.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top