Насловна / Вести / Пешачки мост со празнина во средина

Пешачки мост со празнина во средина

Нов пешачки мост е подигнат на местото на стариот, што е урнат пред 500 години во замокот Tintagel во Корнвол, Англија. Според легендата велејќи дека ова е родно место на кралот Артур, грофот Ричард Корнвол го изградил овој замок во 13 век, до кој се стигнувало со тесен мост кој исчезнал во 16 век поради ерозија на почвата. Поради тоа до замокот било невозможно да се дојде и со векови станал пропаст. Посетителите досега мораа да се симнуваат по скали надолу по карпата и да преминат мал дрвен мост, а потоа да се искачуваат назад на другата страна. Сепак, со изградбата на новиот мост ова е решено.

most6

Она што го карактеризира овој нов мост е тоа што се состои од два дела кои не се спојуваат на средина, но меѓу нив има мал јаз. Просториите и шуплините на мостовите не се пожелни затоа што предизвикуваат вознемиреност кај луѓето, но ситуацијата овде е различна, бидејќи овој јаз е широк само четири сантиметри.

Според дизајнерите, празнината е „дизајнирана да претставува премин меѓу земјата и островот, сегашноста и минатото, историјата и легендите“, додека се обезбедува сигурност од прекумерно оптеретување од страна на силите кои дејствуваат на структурата.

most

Распонот на мостот е 57 метри и има два независни одделенија на конзоли кои се долги приближно 33 метри. За конструкцијата и балустрадите биле потребни вкупно 47,5 тони челик, заедно со 40.000 рачно исечени плочки за на газиштето и 140 метри даб за рачките за раце.

most5

За време на изградбата се користел жичен кран, додека за одредени делови дури не се користеле скелиња или потпори. На последниот тест биле се вклучени работниците кои скокале нагоре и надолу и за среќа сите поминале добро.

Мостот е отворен за јавноста од 11 август годинава. Проектот го водеа белгиските инженери од Ney & Partners и William Matthews Associates во име на добротворната организација „English Heritage“, која се грижи за историските места, зградите и локалитетите во Англија.

most2

most3

most4

most1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top