Насловна / Вести / Висечки градини над Сена

Висечки градини над Сена

Инспирирани од вавилонските висечки градини, бирото за дизајн „Rescubica“ во Париз дизајнира пешачки мост над Сена. Мостот ќе биде покриен со зеленило на неколку нивоа, од линијата на дрвото долж мостот до висечките садници што го опкружуваат водопадот во централниот дел. Новиот јавен парк ќе ги поврзе бреговите на реката кои претходно беа недостапни и може да се претворат во земјоделски парцели за локална употреба.

Sena1
Проектот наречен „Babylon Bridge“ има за цел да ја испита можноста за создавање влез во градот во форма на висечки пејзаж. Како што велат од компанијата, со овој потег се создава позитивна визија за градот утре, кој е помалку хаотичен и деструктивен од претходниот. Мостот е урбано „средство“ што овозможува минување низ област што е невозможно да се премине, давајќи им можност на сите да одат и да се релаксираат. „Rescubica“  го нарекува „партиципативна и позитивна архитектура“.

Sena2
Мостот треба да обезбеди засолниште за оние кои сакаат да избегаат, барем за кратко време, од градскиот живот, од градскиот шум и загадување. Оваа оаза на мирот ја нуди со своите висечки градини и водопад во централниот дел кои апсорбираат бучава на начин што доаѓа како тампон зона.

Sena
Преку мостот ќе се протега голема уредена настрешница, обезбедувајќи сенка и простор за илјадници висечки растенија во саксии. Областа за одмор и седење ќе биде лоцирана по патеката за да ги охрабри луѓето да дојдат тука на ручек.

Sena3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top