Насловна / Архитектура / Вертикално игралиште за деца од челик и дрво

Вертикално игралиште за деца од челик и дрво

Во Нови Сад, на почетокот на мај, е отворено ново место за граѓаните во населбата Детелинара во улицата Руменачка – уште еден од вкупно 36 маалски простори во чие уредување се вклучени граѓаните и архитектонската професија.

Преку соработка со Асоцијацијата на архитекти од Нови Сад, Фондацијата „Нови Сад – европска престолнина на културата“ веќе четири години по ред го организира конкурсот „Нови места“ со цел да создаде нови урбани џебови за граѓаните. Последната реализација е вертикалното игралиште на Детелинара, според победничкото решение на белградските архитекти Федор Јуриќ и Алберт Топиќ.

igraliste

“Како млади архитекти, на натпреварот„ Нови места “, препознавме дека има простор за нашите идеи да се имплементираат, живеат и подобрат животите на луѓето околу нас“, велат авторите.

Проектот со кој учествувале Јуриќ и Топиќ на натпреварот е вертикално игралиште за деца, како оние во трговски центри, но на отворено и во обем на големо скеле кое формира амбиентална целина со постојните зелени површини во блокот. Игралиштето е изработено од челик и дрво. Челикот е на конструкцијата, а дрвото е за обложување.

igraliste3

Интервенцијата имала за цел да го збогати изборот и динамиката на играта на нејзините најмлади корисници и да биде сцена од секојдневниот живот на жителите на населбата.

Оваа интерактивна структура е вертикално игралиште по својата содржина, но има и улога на подлога за гледање филмови на отворено, како и за удобно колективно седење пред игралиштето, за родители и минувачи кои сакаат да се релаксираат .

igraliste1

Иако решението е различно во функционална и естетска смисла, тоа ја има задржано својата позиција и волумен како од конкурсното решение. Програмата и содржината се намалени, а изгледот и конструкцијата добиле нов идентитет.

igraliste2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top