Насловна / Архитектура / Универзитетски центар за физика на Studio Libeskind

Универзитетски центар за физика на Studio Libeskind

Ogden Centre for Fundamental Physics, сместен на североситокот на Англија, објект при Универзитетот во Дарам е проект на архитектонското биро Studio Libeskind, а проектот за конструкција на компанијата Arup.

1_resize

Центарот за фуднаментална физика содржи седумдесет и две простории за професори, предавачи, студенти, докторанти, постдокторски истражувачи, придружен персонал и академици.

2_resize

Во основата на концептот на проектот е нагласувањето на природната светлина и отвореност. Спиралата во основата на Ogden Centre создава две надслагани форми, кои однадвор се преслечени со шкотски ариш, прекинат од прозорци и тераси што ја пресекуваат фасадата.

10_resize

Програмското барање било низа мали работни простори за истражување. Проектот на Studio Libeskind ги поставил сите канцеларии во прстен долж надворешноста, така што секој простор има прозорец со природна светлина. Вратите за секоја просторија застаклени со матирано стакло, создаваат светлосни и отворени визури низ целата зграда. Пространите кровни тераси создаваат заеднички простори за опуштање и уживање на свеж воздух. Кровни светларници во централниот атриум ја осветлуваат зградата и флексибилните простории за состаноци.

12_resize 11_resize

Одржливоста исто така била во основата на проектот, водејќи сметка да се минимизираат влијанијата врз животната средина и намалат тековните трошоци. Проектантите имале за цел и да се обезбеди најсовремена и целосно достапна установа, со робустен материјал и докажан капацитет во иднина во ИТ инфраструктурата, а истовремено структурата овозможува флексибилност во внатрешното планирање. Ogden Centre for Fundamental Physics доби статус BREEAM Excellent standard за одржливост по неговото завршување.

5_resize 8_resize

Објектот е добитник на повеќе престижни награди:

2016 –  City of Durham Trust Architectural Award

2017 – AIA (American Institute of Architects) NY State Design Award

2017 – Constructing Excellence in the North East: Building Project of the Year

2017 – RIBA North East Regional Award

2017 – BREEAM Excellent rating

7_resize 13_resize 3_resize 9_resize 4_resize

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top