Насловна / Архитектура / Училиште никнува на кров на трговски центар во Базел

Училиште никнува на кров на трговски центар во Базел

Каде да се сместат новите граѓани и како да им се обезбеди целата потребна содржина во постојната градска рамка? Можеби ова е вистинското решение.

Bazel
Познатата архитектонска фирма Herzog & de Meuron го дизајнираше училиште на кровот на трговскиот центар MParc во Базел, Швајцарија. Средното училиште за 600 ученици ќе се наоѓа во центарот на населбата Дреипиц Норд, исто како што предвидува планот за сеопфатна трансформација на овој дел од градот.
Новото средно училиште е дизајнирано да биде пример за правилно зголемување на густината на населението со презентирање на комбинација на социјална и функционална употреба во една област.

Bazel1
Со оглед на тоа што училиштето треба да почне со работа што е можно поскоро, донесена е одлука веднаш да се почне со целиот развој на Дреипицс Норд. Покрај трговскиот центар со училиште на кровот, главниот план вклучува изградба на околу 800 станови, два зелени отворени простори, како и бројни кафулиња и ресторани.
Во вечерните часови, училиштето и повеќенаменската теретана ќе бидат достапни за граѓаните и спортските клубови, додека зелените отворени простори ќе бидат трајно достапни за дружење на отворено.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top