Насловна / Вести / Субвенции за енергетска ефикасност за мали и средни претпријатија

Субвенции за енергетска ефикасност за мали и средни претпријатија

Малите и средни претпријатија од земјите кои учествуваат во Програмата за единствен пазар на ЕУ, имаат можност да се пријават за добивање на советодавна и финансиска поддршка за подобрување на енергетската ефикасност. Меѓу тие земји се: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Србија, Турција и Црна Гора. Проектот EENergy, кој подразбира и субвенции, се финансира од споменатата Програма (Single Market Program – SMP), а целта е да ги поддржи малите и средни претпријатија кои подготвуваат акциски планови за подобрување на своите перформанси во однос на енергетската ефикасност.

1_5

EENergy се спроведува од страна на Enterprise Europe Network (EEN), која од 2008 година ги поддржува европските мали и средни претпријатија во растот и постигнувањето на нивните деловни цели. EEN е најголемата европска мрежа за поддршка на овие претпријатија, присутна во 39 земји во Европа. Проектот планира да поддрѓи 1.800 компании, од кои 900 ќе добијат и директна финансиска помош. Финансиската поддршка е ограничена на 10.000 евра, а пријавувањето трае до 15-ти аптил. Упатството за пријавување е на следниот ЛИНК. На повикот можат да се јават сите мали и средни претпријатија од споменатите земји кои се формирани до крајот на 2022 година.

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top