Насловна / Вести / Старец собира шишиња од море и ги изложува во музеј (Видео)

Старец собира шишиња од море и ги изложува во музеј (Видео)

Тенгку Мохамад Али Манзор 15 години неуморно собира шишиња кои лебдат на малезискиот брег на Јужното кинеско море. Досега има подигнато повеќе од девет илјади и сега ги изложува во традиционална дрвена куќа што ја претворил во музеј.

starec2
Шишињата ги има во различни форми и големини, од сите делови на светот и се наредени на полиците или на подот.

starec1
“Почнав затоа што сакав морето да биде чисто. Не сакам луѓето да се исечат на стакло и не сакам светот да биде преплавен со стакло “, изјавил тој во неговото село Пенарику, каде што има куќа во близина на музејот.
Неговата опсесија започнала во 2005 година кога видел како децата користат празни шишиња за да пукаат пиротехника.

starec
Загрижен дека скршеното стакло ќе повреди некого, тој им рекол дека ќе им плати за секое шише што ќе го најдат.  А подоцна децата се вратиле со петстотини.
Потоа и самиот почнал да собира шишиња на плажите. Само подоцна, како што растела неговата колекција, тој одлучил да отвори музеј.

starec3
Посетителите постојано доаѓаат кај него, а тој тврди дека ќе продолжи да чисти се додека е жив.
Тој вели дека луѓето мислат дека е луд, но не му е гајле.

 

Испрати коментар

Scroll To Top