Насловна / Архитектура / Станбени згради како вертикални овоштарници

Станбени згради како вертикални овоштарници

Станбениот комплекс со фасада што се „јаде“ носи малку поинаков концепт на живеење. Интегрира вегетација со помош на sидови и покриви и создава вертикален овоштарник. Проектот е дел од поголем потфат што вклучува трансформација на кампусот Вестбанк во Сан Хозе и е најголем од вкупно предвидените пет. Тоа ќе вклучува две одделни згради, вклучувајќи и соседен канцелариски простор дизајниран од студиото WRNS. Решението е развиено од James KM Cheng Architects во партнерство со Urban Community, Peterson I OPtrustom.

ovosje

„Овоштарникот“ ќе биде изграден од масивна граѓа, архитектонски имитирајќи го „ритамот“ на овоштарниците што некогаш доминираа во пејзажот на долината Санта Клара. Проектот треба да ја слави локалната култура и да го зајакне карактерот на самото место во областа СоФА. Овој интересен дел е украсен со разнобојна уметничка и социјална сцена, со голем број културни центри, музеи и галерии. Секако дека новата станбена зграда усвојува план во форма на L, кој не само што ја почитува историјата, туку и ја зголемува ефикасноста. Покрај тоа, зградата и јавниот плоштад формиран веднаш до него ќе создадат ново место за собирање во оваа област.

ovosje1

Овој проект ќе потсетува на земјоделското наследство во Сан Хозе, носејќи ја природата преку вертикален овоштарник не само за целосно заменување на производното земјиште раселено од развојот, туку и за дополнителен придонес кон земјоделското производство. Овошје погодно за одгледување во услови кои владеат во регионот се: јаболка, цитруси и цреши. Зградата се карактеризира со фасада со низа балкони и жардиниери, додека дворот на приземјето е под крошна на дрвја, обезбедувајќи отворен простор каде има ресторан отворен за јавноста, но и зелена оаза во форма на лоби за станарите во зградите.

ovosje2

Има тенденција на нула енергија, што значи дека кога ќе се изгради објектот нема да влијае негативно на животната средина. Електрификацијата ќе се изврши со цел значително да се намали емисијата на ефекти на стаклена градина на долг рок. Овошјето и овоштарниците ќе и обезбедат на заедницата и на животната средина директни придобивки во форма на храна, и секундарни придобивки во форма на подобрување на климата и ублажување на ефектите од дождовната вода.

ovosje3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top