Насловна / Архитектура / Станбен блок во Глазгов во форма на стадион

Станбен блок во Глазгов во форма на стадион

Во непосредна близина на стадионот на шкотскиот фудбалски клуб Глазгов Ренџерс, предложена е изградба на станбен комплекс во форма на овална форма.

stadion
Архитектонската фирма Greame Nickolls Architects претстави проект за колективно домување што одговара на историските карти на шкотскиот град Глазгов.
Станбениот комплекс со црвена тула, во кој би биле опфатени 160 станбени единици ориентирани од двете страни, би се состоел од два четвороспратни блока, свртени еден кон друг за да го формираат стадионот заедно.

stadion1
Обликот на комплексот е во директна врска со пасивната тркачка патека што порано се наоѓала на тоа место и е важна алка во случувањето на спортските активности, велат архитектите за Dezeen.
“Сите наши проекти ја користат приказната за локацијата како клучен двигател на дизајнот. Историската и тековната поврзаност помеѓу локацијата и спортот е нешто што сакаме да го изразиме во нашиот дизајн за овој нов проект. Историските мапи покажуваат дека на ова место имало мрачна тркачка патека, формата која сметавме дека е интересна за примена во новиот проект. Исто така, овој план добро се вклопува во необичниот облик на локацијата “, објаснува архитектот Греми Николс.

stadion2
Двете фасади на предложената зграда се структурно моделирани на стадионите од почетокот на 20 век, со додавање на издолжени заоблени прозорци. Црвената тула е применета за да се направи новиот објект во согласност со стадионот на фудбалскиот клуб Глазгов Ренџерс, како и другите околни објекти.

stadion3

stadion4

stadion5

2 коментари

  1. Анонимен

    Carr

Испрати коментар

Scroll To Top