Насловна / Архитектура / Современо реновирање на стара англиска куќа

Современо реновирање на стара англиска куќа

Стара викторијанска куќа во лондонската област Кингс Крос претрпе обемна трансформација, во која, покрај целосната модернизација на ентериерот, доби и уникатно проширување што целосно го трансформираше изгледот на задниот дел од куќата. Новио изглед – и однатре и однадвор, се должи на наградуваното локално биро Fraher Architects.

Anglija2

Благодарение на продолжувањето, просторот за живеење на „Signal House“ е проширен од првичните 108 на 150 квадратни метри.

“Сопствениците сакаа да го преиспитаме секој аспект на постојната зграда со цел да го искористиме просторот најефикасно, истовремено создавајќи силна врска на секое од нивоата на куќата“, објаснуваат архитектите.

FraherArchitects_SignalHouse_38

Првобитната положба на скалите направила приземјето да изгледа отсечено од остатокот од куќата, па архитектите имале можност да ја преместат.

Новите скали, сместени зад тенки црни решетки, се протегаат низ централниот дел на куќата, обезбедувајќи подобро поврзување на катовите, без нарушување на отвореноста на просторот.

FraherArchitects_SignalHouse_34

Обновеното приземје сега вклучува кујна и трпезарија што се протега до задниот двор. Откако бил недоволно искористен, просторот сега е трансформиран во модерен и функционален ентериер што се капе во природна светлина.

FraherArchitects_SignalHouse_09

Одлично осветлување било постигнато благодарение на масивните стаклени врати и импресивниот прозорец што се протега над ѕидот и таванот на продолжениот дел и продолжува на ѕидот на стариот дел од куќата.

FraherArchitects_SignalHouse_08

Стаклените површини овозможуваат континуиран поглед на градината и небото од двете нивоа на просторот за живеење – од приземјето и мезанинот. Просторот со двојна висина над трпезаријата создава лесни тунели кои го осветлуваат приземјето, внесувајќи пријатна атмосфера и чувство на леснотија во просторот.

Anglija8

Низ внатрешноста на куќата, архитектите применувале палета на лесни природни материјали во кујнските елементи, мебел, столарија, подови и скали, кои ги завршиле со детали изработени од робусни, темни материјали.

FraherArchitects_SignalHouse_23

“Употребата на материјали во ентериерот беше охрабрена од индустриската локација во близина на Кингс Крос и наследството на раните викторијански градби“, објаснуваат архитектите на студиото Fraher Architects.

Така, елементите од четкан црн метал, освен на надворешноста, можат да се видат на скалите, уредите за осветлување, кујната и елементите за бања.

FraherArchitects_SignalHouse_10

FraherArchitects_SignalHouse_05

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top